Home >

Mecanismul de raportare a încălcărilor legii

Descarcă aici: formularul de raportare privind încălcări ale legii .

Conform Legii nr. 361/2022 privind protecţia avertizorilor în interes public, avertizorul în interes public este o persoană fizică, care efectuează o raportare sau divulgă public informaţii referitoare la încălcări ale legii, obţinute în context profesional.

Pentru raportarea încălcărilor legii, avertizorii de integritate pot alege canale interne și canale externe, cu condiția utilizării mai întâi a celor interne conform Directivei (UE) 2019/1937 a Parlamentului European și a Consiliului privind protecția persoanelor care raportează încălcări ale dreptului Uniuni.

Canale externe

Agenția Națională de Integritate (A.N.I.) https://www.integritate.eu/A.N.I.interactiv/Sesizări.aspx

Canale interne

Persoanele care raportează încălcări ale legii, care s-au produs sau care sunt susceptibile să se producă în cadrul Teatrului de Comedie, au la dispoziție următoarele modalități de raportare:

  1. în format electronic, la adresa integritate@comedie.ro  Adresa de e-mail va fi gestionată de către Consilierul de integritate.
  2. în scris, pe suport de hârtie, către Consilierul de integritate. Raportul se introduce într-un plic sigilat cu menţiunea „Raportare privind încălcări ale legii”. În situația în care se transmite prin Registratură (Secretariat), acesta nu va fi deschis și se va înregistra prin aplicare pe plic a numărului de înregistrare, urmând a fi direcționat către consilierul de integritate care este responsabil cu urmărirea parcursului raportării.

3.   prin întâlnirea față în față, la cererea avertizoruIui în interes public.

       În cazul în care avertizorul în interes public solicită ca raportarea să aibă loc în prezența persoanei desemnate, aceasta are obligația de a întocmi un proces-verbal de consemnare, sub rezerva consimțământului avertizorului în interes public. Persoana desemnată oferă avertizorului în interes public posibilitatea de a verifica, de a rectifica și de a-și exprima acordul cu privire la procesul-verbal al conversației, prin semnarea acestuia. În cazul în care avertizorul în interes public nu îşi exprimă consimţământul pentru transcrierea raportării, acesta este îndrumat să raporteze în scris, pe suport hârtie sau în format electronic.

       În toate variantele de mai sus, în cuprinsul avertizării se pot face referiri la săvârșirea

       faptei, chiar dacă autorul nu a putut fi identificat.

Conform Deciziei managerului Teatrului de Comedie nr. 2-232 / 14.03.2023, persoana desemnată în funcția de Consilier de integritate este Anca Dragomir, Șef Serviciu artistic, Organizare spectacole.