Home >

P.U.C.K. – Puterea Unui Curaj Colectiv. Laborator de Teatru Psihodramatic

Cui ne adresăm

P.U.C.K este un laborator destinat adolescenților cu vârste cuprinse între 14 și 18 ani care are ca scop implicarea lor într-un proces creativ de explorare și de rezolvare a provocărilor personale prin intermediul Teatrului psihodramatic. De asemenea, proiectul le oferă adolescenților oportunitatea de a se familiariza cu meseriile tehnice din teatru, oferindu-le o experiență completă și o perspectivă asupra muncii din culise, precum și oportunitatea de a explora posibile cariere în domeniul tehnic și artistic.

De asemnea, proiectul promovează activ incluziunea prin integrarea a doi adolescenți cu cerințe speciale. Aceștia vor fi implicați în toate etapele proiectului, lucru care va contribui la dezvoltarea empatiei, colaborării și solidarității între toți participanții. Astfel, încurajăm acceptarea diversității, oferind un spațiu sigur în care tinerii pot învăța să-și exprime ideile, să coopereze și să găsească soluții creative la problemele cu care se confruntă, în timp ce se dezvoltă personal și artistic.

Durata proiectului

Proiectul este structurat în module cu durata de 3 luni fiecare. În cadrul fiecărui modul vor avea loc 12 ateliere artistice și de autocunoaștere de câte 3 ore și 6 ateliere tehnice, de câte 2 h fiecare, organizate o dată la 2 săptămâni.

La finalul fiecărui modul, adolescenții vor crea și prezenta un spectacol de Teatru Forum, construit pe o temă relevantă pentru provocările cu care se confruntă.

De ce Teatru psihodramatic

Teatrul psihodramatic este o formă inovativă de teatru care îmbină tehnici din psihodramă și art-terapie cu tehnicile teatrului forum pentru a explora situații de viață, emoții, probleme etc.specifice unui grup țintă cu ajutorul publicului. 

Astfel, această metodă îmbină dimensiunea terapeutică a psihodramei cu dimensiunea socială și participativă a teatrului forum, generând un proces complex de învățare experiențială și dezvoltare personală concretizat într-un spectacol interactiv, cu scopul de a stimula empatia, autocunoașterea, comunicarea , conștientizarea și de a invita la acțiune.

Obiective:

1. Dezvoltarea abilităților de exprimare artistică și emoțională

2. Îmbunătățirea abilităților de lucru în echipă și colaborare

3. Descoperirea și experimentarea meseriilor tehnice din teatru

4. Consolidarea încrederii de sine și a abilităților de vorbire în public

5. Crearea unui spectacol de teatru forum bazat pe probleme reale

Activități

1. Ateliere de autocunoaștere și descoperire vocațională:adolescenții vor participa la ateliere de autocunoaștere prin psihodramă și art-terapie, care le vor facilita descoperirea temelor personale majore. De asemenea, vor primi consiliere vocațională. 

2. Ateliere de improvizație:participanții vor învăța tehnici de improvizație prin exerciții interactive, care stimulează gândirea rapidă, adaptarea la situații neprevăzute și exprimarea liberă a emoțiilor. Aceste ateliere îi vor ajuta să-și îmbunătățească încrederea în sine, capacitatea de a rezolva probleme în mod creativ și de a lucra în echipă. De asemenea, ele vor contribui la construirea poveștilor pentru spectacolul final, oferind o bază dinamică și interactivă pentru dezvoltarea scenariului.

3. Atelier de scriere creativă: scrierea creativă va contribui la scenariul spectacolului de Teatru Forum.

4. Dans și mișcare scenică: atelierele de dans și mișcare scenică vor ajuta participanții să își dezvolte expresivitatea corporală, utilizând corpul ca un mijloc de comunicare și storytelling pe scenă.

5. Scenografie: adolescenții vor crea spațiul scenic, dând formă lumii în care se vor desfășura poveștile lor.

6. Culise teatrale (lumini, sunet machiaj, etc.): participanții vor descoperi partea tehnică din culise, învățând cum funcționează luminile, sunetul și machiajul de scenă, dobândind o înțelegere completă a meseriilor din teatru.

7. Vizionări de filme și piese de teatru:tinerii vor avea ocazia să participe la proiecții de filme care vor avea ca tematică problemele specifice vârstei lor, ce vor fi dezbătute în atelierele de lucru.

Perioadă desfășurare: noiembrie 2024 – februarie 2025