Teatrul de Comedie


             


Maia Morgenstern


Marius Bodochi


Elixir
Eric-Emmanuel Schmitt

Data premierei: 9 decembrie 2017
Durata spectacolului: 1h20 (fără pauză)

regia Marcel Țop
decorul Anca Cernea
costumele Teodora Burz
traducerea Edith Negulici

Spectacol produs de Asociația Artextract în parteneriat cu Teatrul de Comedie
 
În 2017 am descoperit foarte proaspăta şi surprinzătoarea versiune a lui Eric-Emmanuel Schmitt. Mă interesează în aceasta noua variantă să vorbesc despre virtualizarea excesivă a relaţiilor dintre oameni, cu predilecţie dintre bărbaţi şi femei, despre separare, despre izolare,
 şi nu în ultimul rând despre teama de a te abandona celuilalt, într-un timp în care totul pare să îndemne la precauţie, un realism sinonim cu dezumanizarea şi o aşa-zisă "obiectivitate" sinonimă cu apatia. Un timp care pare stăpânit de frici şi angoasă.
Clasicul pariu al lui Pascal, aşa cum spune unul dintre personaje,  în aceasta lume din ce în ce mai emasculată de pasiuni şi conştiinţă, este incă valabil şi poate fi o soluţie. Cu alte cuvinte, spectacolul nostru este un îndemn, care s-ar putea rezuma astfel: Nu vă fie frică să fiţi sinceri, să credeţi (în loc să nu credeţi), să aveţi constiinţă (în loc să o anulaţi), să fiţi morali (nu imorali); nu va fi teamă să iubiţi un om sau mai mulţi, pe Maria, Anca, Pierre, Veronique, George etc., în defavoarea lui Smartphone, PC, Laptop, Facebook, Whatsupp, Skype, Twitter sau a altor cyborgi... 
Nu vă fie teamă să fiţi UMANI....Începeţi prin a ieşi mai des, invitaţi-vă partenera/partenerul la un dans sau un vin; dacă nu aveţi, găsiţi-vă una/unul, dacă e nevoie, luptaţi-vă pentru asta, apoi faceţi dragoste...Restul vine de de la sine...” 
(Marcel Ţop)
 
"(...) Cel mai mare atu al spectacolului: este un spectacol dinamic, alert(...), este tipul de spectacol care scoate in evidenta actorii. Cei doi actori au jucat extraordinar. Intai si intai, foarte bine alesi, vocea Maiei Morgenstern potrivindu-se perfect in acest context. Are un timbru extrem de placut si, in contextul potrivit, ies roluri geniale.(...)
Povestea spectacolului: un cuplu se destrama, ea pleaca peste ocean, in Canada, el ramane in Paris. Ea doreste ca ei sa ramana in continuare prieteni. De precizat: ea era avocat, el era psihanalist. In discutia lor intervine, la un moment dat, si o prietena/colega de-a ei.(...)
Care este rolul acestei prietene si cum se termina totul ramane sa descoperiti singuri. Mergeti si vedeti ELIXIR. Pentru doamna Maia, pentru Marius Bodochi, pentru minunatul text al scriitorului francez. Pentru ca textul este de actualitate. Si pentru multe alte motive. Vazut la Sala Studio a Teatrului de Comedie." (Emil Calinescu)
 
 
www.eric-emmanuel-schmitt.com