Teatrul de Comedie


Elling

Teatrul de Comedie


             

Elling
Marius Florea Vizante

Kjell Bjarne
Sandu Pop

Gunn
Mihaela Măcelaru

Ospătăriţa
Mihaela Măcelaru

Reidun Nordsletten
Mihaela Măcelaru

Frank Asli
Şerban Georgevici


Elling
de Axel Hellsteniusde în colaborare cu Petter Naess, adaptare a romanului Frați de sânge de Ingvar Ambjornsen

Data premierei: 3 decembrie 2009
Durata spectacolului: 1h50(fără pauză)

regia Vlad Massaci
scenografia Andu Dumitrescu
ilustraţia muzicală Cristian Juncu

Ingvar Ambjørnsen s-a născut la 20 mai 1956 la Tønsberg, Norvegia, în prezent locuieşte la Hamburg împreună cu soţia sa, traducătoarea Gabriele Haefs.
    În scrierile sale descrie realist partea întunecată, neplăcută a vieţii. Protagoniştii sunt persoane marginalizate de către societate, privite cu simpatie şi căldură, iar singurătatea şi prietenia sunt exprimate într-un stil literar concis. Romanul său de success Hvite Niggere (Negri albi) apărut în 1986 se inscrie în această temă. A scris 19 romane, dar şi câteva volume de nuvele şi povestiri pentru copii şi tineret, primind multe premii literare.
    Este cunoscut mai ales pentru tetralogia Elling: Utsikt til paradiset (Vedere din paradis) (1993), Fugledansen (Dansul păsării)(1995), Brødre i blodet (Fraţi de sânge) (1996) şi Elsk meg i morgen (Iubeşte-mă şi mâine) (1999).
   “Nu aveam nici un gând să scriu o serie despre Elling. Vroiam să scriu o carte despre un om care îi manipulează pe cei din jur. În schimbul lui a apărut Elling, un erou de roman complet diferit de cel la care mă gândisem iniţial. De ce am scris mai multe cărţi? Pentru că nu am scăpat de el.”
    Fraţi de sânge a fost transformat în filmul de success intitulat Elling, care a primit o nominalizare Oscar pentru cel mai bun film străin în 2002 dar şi alte 13 premii şi 3 nominalizări.

    Axel Hellstenius (autor de romane şi scenarii născut la 4 martie 1960, Norvegia) a realizat în colaborare cu Petter Naess (actor, regizor de film şi scenarist născut la 14 martie 1960 în Norvegia) varianta dramatizată a romanului.
    Piesa de teatru Elling a fost jucată pe mai multe scene din Europa, şi chiar la Trafalgar Studios, teatru aflat în West End Londra. Această montare a fost nominalizată în 2008 pentru premiul Laurence Olivier la categoaria Cea mai bună comedie.
    Cei doi anti-eroi Elling and Kjell Bjarne sunt noul “cuplu ciudat“ ce încearcă să funcţioneze într-o lume disfuncţională.