Home >

COMEDIA ȚINE LA TINEri

La Teatrul de Comedie numărul 13 și pisica neagră nu sunt cu ghinion, ci te invită să te întânești cu provocarea scenei. Lansăm înscrierile pentru ediția a XIII-a a concursului COMEDIA ŢINE LA TINEri, proiect care se adresează tinerilor regizori sub 35 de ani.

Data limită pentru înscrieri este luni 5 iunie 2023, iar câștigătorul va fi anunțat pe data de 3 iulie. Proiectul premiat va intra în producţie la Sala Nouă a Teatrului de Comedie, devenind parte din repertoriul acestuia.

Proiectele înscrise trebuie să țină cont de Regulamentul concursului:

 • Textul: text de comedie/satiră românească sau universală, putând fi și o adaptare sau o dramatizare după un text în proză;
 • Număr personaje: textul trebuie să conțină un număr de maxim 6 personaje;
 • Decorul: decorul propus va trebui să fie minimal, întrucât spațiul de depozitare nu permite decoruri mari;
 • Spațiul: proiectul va fi conceput pentru Sala Nouă (datele tehnice ale spațiului scenic pot fi solicitate la adresa ana.teodorescu@comedie.ro);
 • Vârsta: regizorii care aplică trebuie să aibă vârsta de cel mult 35 de ani;
 • Suma: suma alocată proiectului este de 100 000 lei (20 000 EURO), incluzând costuri de producție decor și onorarii echipa de creație, costuri drepturi de autor;
 • Documente necesare înscrierii: textul propus, conceptul regizoral, schițe decor și costume, propunerea distribuției, CV-ul regizorului, o înregistrare video cu un spectacol / examen realizat anterior (integral sau fragment);

Propunerile vor fi trimise în trei exemplare, în format fizic, la sediul Teatrului (str. Sf. Dumitru, nr. 2, sector 3, București) şi electronic, la adresa de e-mail: ana.teodorescu@comedie.ro.

***

COMEDIA ȚINE LA TINEri, proiect inițiat în anul 2005, promovează şi susţine tinerii regizori de teatru, oferindu-le ocazia de a monta proiecte independente pe scena unui teatru profesionist. Rezultatele acestui demers sunt concretizate de prezenţa tot mai activă pe scenele româneşti a câştigătorilor ediţiilor precedente: Vlad Cristache, Alexandru Mâzgăreanu sau Eugen Gyemant. De asemenea, edițiile anterioare au adus pe scena Teatrului de Comedie abordări teatrale inedite prin spectacolele semnate de tinerii regizori Dorin Boca, Irina Crăiță-Mândră, Florin Liță, Marina Diana Hanganu sau Teodora Petre. Aceste producții sunt garanția unui parcurs ascendent al artei regizorale din România. În anul 2022, în cadrul Galei Premiilor UNITER, Teatrul de Comedie a primit „Premiul pentru susținerea constantă a tinerilor regizori prin proiectul COMEDIA ȚINE LA TINEri de la Sala Nouă”.

UPDATE: Anunt proiect câștigător

Teatrul de Comedie lansează cea de-a XII-a ediție a concursului COMEDIA ŢINE LA TINEri, proiect care se adresează tinerilor regizori sub 35 de aniData limită pentru înscrieri este marți 31 mai 2022, iar câștigătorul va fi anunțat pe data de 4 iulie 2022. Proiectul premiat va intra în producţie la Sala Nouă a Teatrului de Comedie, devenind parte din repertoriul acestuia.

Proiectele înscrise trebuie să țină cont de Regulamentul concursului:

 • Textul: text de comedie/satiră românească sau universală, putând fi și o adaptare sau o dramatizare după un text în proză;
 • Număr personaje: textul trebuie să conțină un număr de maxim 6 personaje;
 • Decorul: decorul propus va trebui să fie minimal (dimensiune redusă a spațiului de depozitare);
 • Spațiul: proiectul va fi conceput pentru Sala Nouă (schema sălii poate fi solicitată la adresa ana.teodorescu@comedie.ro);
 • Suma: suma alocată proiectului este de 75 000 lei (15 000 EUR), incluzând costuri de producție decor și onorarii echipa de creație, costuri drepturi de autor;
 • Documente necesare înscrierii: textul propus, conceptul regizoral, schițe decor și costume, propunerea distribuției, CV-ul regizorului, o înregistrare video cu un spectacol / examen realizat anterior (integral sau fragment).

Propunerile vor fi trimise în trei exemplare, în format fizic, la sediul Teatrului (str. Sf. Dumitru, nr. 2, sector 3, București) şi electronic, la adresa de e-mail: ana.teodorescu@comedie.ro.

***

COMEDIA ȚINE LA TINEri, proiect inițiat în anul 2005, promovează și susține tinerii regizori de teatru, oferindu-le ocazia de a monta proiecte independente pe scena unui teatru profesionist. Rezultatele acestui demers sunt concretizate de prezența tot mai activă pe scenele românești a câștigătorilor edițiilor precedente: Vlad Cristache, Alexandru Mâzgăreanu sau Eugen Gyemant. De asemenea, edițiile anterioare au adus pe scena Teatrului de Comedie abordări teatrale inedite prin spectacolele semnate de tinerii regizori Dorin Boca, Irina Crăiță-Mândră, Florin Liță sau Marina Diana Hanganu. Aceste producții sunt garanția unui parcurs ascendent al artei regizorale din România.

Proiectul câștigător al celei de a zecea ediții este:
Plăcerile și chinurile adulterului, de Valentin Krasnogorov, regia LORENA ZĂBRĂUȚANU
Spectacolul va fi pus în scenă în stagiunea 2019-2020.
Juriul a fost format din Vlad Massaci (regizor), Octavian Saiu (critic de teatru) și Monica Similea (teatrolog).

***
COMEDIA ŢINE LA TINEri este un proiect iniţiat de Teatrul de Comedie în anul 2005, care își propune să promoveze şi să susţină tinerii regizori de teatru, oferindu-le ocazia de a monta proiecte independente pe scena unui teatru profesionist. Rezultatele acestui demers sunt concretizate de prezenţa tot mai activă pe scenele româneşti a câştigătorilor ediţiilor precedente: Eugen Gyemant, Alexandru Mâzgăreanu, Vladimir Anton, Silvia Roman, Ioana Petre, Dragoș Alexandru Mușoiu, Radu Iacoban, Dorin Boca, Irina Crăiță-Mândră, Florin Liță și alții. Aceste producții sunt garanția unui parcurs ascendent al artei regizorale din România.

Teatrul de Comedie lansează a VIII-a ediție a concursului COMEDIA ȚINE LA TINEri, proiect inițiat de Teatrul de Comedie cu sprijinul Primăriei Municipiului București în parteneriat cu Clubul UNESCO Adolescenții.

Din dorința de a continua promovarea și susținerea tinerilor regizori de teatru, concursul COMEDIA ȚINE LA TINEri le oferă ocazia de a monta pe scena unui teatru profesionist proiecte independente.

Rezultatele pozitive ale acestui demers sunt concretizate de prezența tot mai activă pe scenele românești a câștigătorilor edițiilor precedente: Vlad Cristache, Vladimir Anton, Eugen Gyemant etc.

Propunerile trebuie să cuprindă un text de comedie/satiră românească sau universală, putând fi o adaptare sau o dramatizare după un text în proză.

Proiectele premiate în cadrul concursului vor intra în producție în stagiunea următoare la Sala Nouă a Teatrului de Comedie, rămânând în repertoriul acestuia.

Tinerii regizori până în 35 de ani sunt rugați să depună la Teatrul de Comedie proiectele până la data de 15 aprilie 2017 urmând ca juriul să le nominalizeze pe cele eligibile pentru concurs.

 Proiectele propuse vor cuprinde:

- textul ales;
- conceptul regizoral;
- schițe decor și costume;
- distribuția;
- CV-ul regizorului;
- o înregistrare video cu un spectacol/examen realizat anterior (este suficient un fragment relevant).

Câștigătorii vor fi anunțați în cadrul Festivalului Comediei Românești - festCO ediția a XV-a, 2017.

Concurs de proiecte dedicat regizorilor până în 35 de ani, inițiat în anul 2005 și reluat în anul 2015. Un juriu format din 3 personalități din lumea teatrală selectează 3 proiecte câștigătoare dintre cele înscrise în concurs, urmând a fi montate în stagiunea următoare la Sala Nouă, intrând în repertoriul Teatrului de Comedie. Edițiile desfășurate până acum au lansat regizori importanți, care se află și astăzi în peisajul teatral românesc: Vlad Cristache, Alexandru Mîzgăreanu, Eugen Gyemant, Vladimir Anton.

Proiectele propuse vor cuprinde:

- textul ales;
- conceptul regizoral;
- schiţe decor şi costume;
- distribuţia;
- CV-ul regizorului;
- o înregistrare video cu un spectacol/examen realizat anterior
(este suficient și un fragment relevant).

Câștigătorii celei de-a VI-a ediţii a concursului COMEDIA ŢINE LA TINEri 2015, proiect iniţiat de Teatrul de Comedie sunt (în ordine alfabetică):

• Radu Iacoban
• Elena Morar
• Dragoș Mușoiu

Cei trei vor regiza câte o piesă de comedie din dramaturgia românească la Sala Nouă, în stagiunea 2015.

Juriul a fost format din Ileana Lucaciu, Puiu Antemir și Vlad Cristache.

vineri 19 noiembrie
19.30 Sala Studio
CAPCANA TIMPULUI
după o cannava de commedia dell’ arte
regia Gabriela Dumitru
spectacol prezentat în afara concursului
(1h 30 min)

21.00 Sala Nouă
POVESTIRI DESPRE NEBUNIA NOASTRĂ
de Petr Zelenka
regia Cosmina Stancu
(1h 30 min)

sâmbătă 20 noiembrie
17.00 Sala Studio
L-V: 8-16
după Rodrigo Garcia
regia Ioana Păun
(50 min)

19.30 Sala Nouă
ZVĂPĂIATA
după A.P. Cehov
regia Elena Morar
(1h 40 min)

duminică 21 noiembrie
19.30 Sala Studio
AMERICAN BUFFALO
de David Mamet
regia Florin Grigoraş
(1h 30 min)

Luni 22 noiembrie
19.00 Sala Nouă – Atelier 030202
Vernisaj Experiment în Gravura Mexicană Contemporană
Eveniment organizat în cadrul
Bienalei Internaţionale de Gravură Experimentală, ediţia a IV-a, 2010

marţi 23 noiembrie
17.00 Sala Nouă
TESTAMENT
de Radu Popescu
regia Radu Popescu
(1h 30 min)
19.30 Sala Studio
ORAŞUL
de Evgheni Grişcoveţ
regia Sânziana Stoican
(1h 45 min)

miercuri 24 noiembrie
19.30 Sala Nouă
5 RENDEZ-VOUS-URI MORTALE
de Liviu Lucaci
regia Liviu Lucaci
(1h 45 min)
spectacol prezentat în afara concursului

joi 25 noiembrie
19.30 Sala Studio
VREMEA DRAGOSTEI, VREMEA MORŢII
de Fritz Kater
regia Catinca Drăgănescu
(1h 30 min)

vineri 26 noiembrie
19.30 Sala Nouă
PARAMIZA ROMANES
scenariul Ninel Petrache
regia Ninel Petrache
(1h)

sâmbătă 27 noiembrie
17.00 Sala Nouă
TREAPTA A NOUA
de Tom Ziegler
regia Adriana Popovici
(1h 45 min)

19.30 Sala Studio
PHOTOSHOP
de Catinca Drăgănescu
regia Catinca Drăgănescu
(1h 40 min)

duminică 28 noiembrie
19.00 Sala Nouă
GALA COMEDIA ŢINE LA TINEri

19.30 Sala Nouă
MOFTURI LA UNION
după I.L. Caragiale
(1h 30 min)
spectacol prezentat în afara concursului

Joi 23 octombrie, ora 19.30
DACTILOGRAFUL

Vineri 24 octombrie, ora 19.30
DACTILOGRAFUL

Duminică 26 octombrie, ora 17.00
ROMANŢIOŞII

Duminică 26 octombrie, ora 20.00
ROMANŢIOŞII

Marți 28 octombrie, ora 19.30
PRIVEŞTE ÎNAPOI CU MÂNIE

Miercuri 29 octombrie, ora 19.30
PRIVEŞTE ÎNAPOI CU MÂNIE

Joi 30 octombrie, ora 19.30
FURTUNA

Vineri 31 octombrie, ora 19.30
GALA COMEDIA ŢINE LA TINEri
DECERNAREA PREMIILOR

La toate spectacolele intrarea este liberă în limita locurilor disponibile

1 noiembrie 2007 - 1 decembrie 2007

Emigranții de S. Mrożek, regia Zalán Zakariás

Zoo Story de E. Albee, regia Silvia Dumitriu

Bella și cavalerul fără nume de O. Emanuel, regia Vladimir Anton

presă
România Liberă, 22 aprilie 2008
Timeout București, 30 noiembrie 2007
TVR, 23 noiembrie 2007
Ziua, 22 noiembrie 2007
giconet.blogspot.com
Realitatea tv, 20 noiembrie 2007
Azi, 21 noiembrie 2007
Timeout, 16 noiembrie 2007
Azi, 9 noiembrie 2007
Adevărul, 5 Noiembrie 2007
Realitatea Românească, 5 noiembrie 2007
7 PLUS, 30 octombrie 2007
Antena 1, 29 octombrie 2007
Radio Romania Cultural, 23 octombrie 2007

5 aprilie - 14 mai 2006

Buzunarul cu pâine de Matei Vişniec, regia Mona Gavrilaş

Déjà – vu după Ion Băieşu, Ana Ripka Rus, regia Radu Corlăteanu

SubUrbia de Eric Bogosian, regia Aurel Palade

[o staţie...] de Peca Ştefan, regia Carmen Lidia Vidu

Adio Carmen! de Cornel Mimi Brănescu, regia Titus Scurt

7 septembrie - 9 octombrie 2005

Ce tipe mişto! de Laura Cunningham, regia Iulia Stănescu

Domnul Masure de Claude Magnier, regia Mihaela Triboi

Edmond de David Mamet, regia Marcel Ţop

Comedie neagră de Peter Shaffer, regia Alex Mihail